vrijdag 23 september 2011

De 1- zorgroute: Taal 2

Wat was nieuw voor je?


Deze les hebben we een vernieuwde toepassingskaart gekregen, dit is wel erg fijn, de opdract staat hier stukken duidelijker op. Nu kunnen we helder aan de slag. Vandaag hebben we ook geoefend met clusteren van verschillende leerlingen, we moesten kijken welke behoeften de kinderen hadden en waar ze geplaatst moesten worden. Dit was erg handig. Het geeft meteen ook een realistisch beeld van hoe er op de basisschool geclusterd wordt met taallessen.


Wat heb je daarvan geleerd?



Ik vond het erg handig om een keer geoefend te hebben met het clusteren van leerlingen. Je kan leerlingen op verschillende manieren clusteren en volgens het antwoordmodel waren alle AVI-niveaus bij elkaar geclusterd, terwijl het ook belangrijk is om te kijken naar de verschillende onderwijsbehoeften van de leerlingen.




Wat ben je van plan met deze nieuwe kennis/ inzichten te gaan doen?



Het is belangrijk dat je niet alleen naar het niveau kijkt, maar ook naar de onderwijsbehoeften van een leerling. Daar ga ik op stage ook naar kijken en ik ga dit proberen te vergelijken met andere leerkrachten daar op school.

De 1- zorgroute: Rekenen 1



Wat was nieuw voor je?


We hebben het deze les onder andere over 'pre-teaching' gehad en die term had ik eigenlijk nog nooit eerder gehoord. Verder zijn er een aantal dingen helder geworden met betrekking op de opdrachten!


Wat heb je daarvan geleerd?



Pre-teaching is er handig voor zwakke rekenaars. Het helpt kinderen die moeite hebben met rekenen, omdat je van te voren al uitleg geeft waar het over gaat. De leerlingen zijn dus al voorbereid op de stof en kunnen in de les makkelijker mee komen, dit zorgt dan voor de zogenaamde 'succes-ervaring'. Deze ervaring leidt weer tot een beter zelfbeeld.


Wat ben je van plan met deze nieuwe kennis/ inzichten te gaan doen?



Deze kennis ga ik zeker op mijn stage gebruiken, dit is voor de leerlingen uit mijn groep erg prettig, denk ik. Verder ga ik de opdrachten die we gehad hebben voor op stage, in overleg met mijn mentor, zo goed mogelijk uitvoeren.

Bijeenkomst 4: Cognitie en ontwikkeling



Wat was nieuw voor je?




Deze les hebben we kennis gemaakt met het, voor mij nieuwe leerlingvolgsysteem: het Ontwikkelingsvolgmodel van Dick Memelink. Een systeem voor zeer jonge kinderen of voor kinderen op het SBO en het regulier onderwijs. Ook heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de cirkel van de basisboehoeften.






Wat heb je daarvan geleerd?




Ik heb geleerd hoe het ontwikkelingsvolgmodel van Memelink in elkaar zit. Zo heeft hij een jaarplan opgezet en de leerlingen worden daarbij per domein in subgroepen verdeeld. Voor iedere subgroep is er een ontwikkelingslijn die een stap in de leeftijd van drie jaar beschrijft en vervolgens voor elk jaar twee kenmerken. Zo kun je zien hoe een leerling zich ontwikkeld in de loop der jaren. Ook heb ik gekeken hoe de cirkel van de basisbehoeften werkt. Je begint altijd in het midden en je werkt dan met het kind steeds naar de cirkels toe die daar buiten liggen (van binnen naar buiten). Een kind hoeft niet persee alle stukjes te doorlopen wil het helmaal aan de buitenkant van de cirkel komen. De cirkel is een handige richtlijn om een kind verder te helpen.




Wat ben je van plan met deze nieuwe kennis/ inzichten te gaan doen?




Deze informatie ga ik zeker met mijn stagementor bespreken en met haar overleggen hoe we dit voor mij, zo makkelijk mogelijk kunnen maken, zodat ik er ook daar op stage goed mee zou kunnen werken.

woensdag 21 september 2011

De 1- zorgroute: Taal 1 hoorcollege


Wat was nieuw voor je?




In dit college is er veel nieuwe stof behandeld, er is veel verteld over de verschillende hersencentra; de taalcentra bestaat uit vier soorten visuele centra. Ook hebben we het gehad over hoe de hersenen woorden verwerken en hebben we het gehad over verschillende typen lezers. Marja gebruikte een leuke en handige metafoor; ze gebruikte spandoeken om uit te leggen hoe de woorden in je opkomen als je begint te lezen.



Wat heb je daarvan geleerd?




Ik heb dus geleerd dat als je begint met lezen, er in je hoofd allemaal woorden in je hoofd opkomen als een soort spandoeken. Je hersenen kiezen hier dan het juiste woord uit. Bij bijvoorbeeld het woord 'muis', komen ook de woorden 'huis', 'buis' etc. bij je naar boven. Hiervoor moeten ook eerst twee routes ontwikkelt worden; de fonologische route en de lexiale route. Bij de fonologische route wordt de verklanking van een woord vastgelegd, en bij de lexiale route wordt de betekenis aan het woord toegekend. Deze routes heb je dus nodig als je gaat leren lezen of al aan het lezen bent. Ook zijn er verschillende type lezers, te weten; de radende lezer en de spellende lezer. De radende lezen leest alleen het begin van een woord en raad de rest. Deze lezer kiest dus na een paar letters een van de spandoeken die in zijn hoofd zijn opgekomen, zonder het verder nog te controleren. De spellende lezer leest alles klank voor klank. Deze lezer blijft dus ook vaak in de fonologische route hangen.
Ook heb ik geleerd dat hersenen zich ontwikkelen per deelcentra, in je taaldcentrum. Als eerst ontwikkel je het zien van vormen, daarna letters, vervolgens gezichten en als laatste landschappen.



Wat ben je van plan met deze nieuwe kennis/ inzichten te gaan doen?




Met dit college heb ik vooral veel inzicht gekregen in hoe het lezen in de hersenen werkt. Door deze informatie kan ik beter begrijpen wat er in kinderen omgaat als ze net beginnen met lezen. Hierdoor kan ik ze ook wat beter begeleiden en dit ga ik ook zeker proberen!

Bijeenkomst 3: Passend onderwijs






Wat was nieuw voor je?

Vandaag voor het eerst les gehad van onze studiebegeleidster; Karlijn. Zij is nieuw voor mij, dit jaar werkt ze voor het eerst op de Pabo. Ik ben erg benieuwd hoe het dit jaar zal verlopen. Deze les ging in ieder geval snel voorbij. De stof hebben we snel en effectief behandeld.


In deze les zelf waren sommige afkortingen nieuw voor mij. Ik heb ze allemaal op geschreven met de betekenis erbij. Nu weet ik tenminste van elke afkorting wat het betekent. En waar ik het toe kan passen. In welke zorglijn het past. Werken met een groepsplan was ook nieuw voor me. Dit heb ik nog nooit eerder gedaan.


Wat heb je daarvan geleerd?

De betekenis van alle begrippen is nu duidelijk voor me. Ik weet nu waar ze allemaal vandaan komen. Ook vond ik het ook erg handig dat we een casus hebben behandeld, waarin we konden toetsen welke kinderen bepaalde behoeftes hebben. Ik wist wel dat op een basisschool groepsplannen gebruikt werden, maar nog niet hoe dat nu precies in zijn werk gaat. Het is heel belangrijk dat je observeert en dat je dit meerdere malen doet. Alles wat je opvalt moet je goed noteren en je kan met een andere leerkracht of met bijvoorbeeld een IB-er kijken naar de behoeftes van bepaalde leerlingen. Ook de kennis van het korte en lange termijn geheugen is een beetje opgefrist, sommige dingen die ik eigenlijk wel wist, zijn weer even helder naar boven gekomen.


Wat ben je van plan met deze nieuwe kennis/ inzichten te gaan doen?

De afkortingen zijn voor altijd heel handig om te weten, deze gebruik je heel erg vaak en je komt ze in de praktijk altijd tegen.

Ook wil ik op stage, in samenwerking met mijn mentor gaan kijken naar de groepsplannen die ze daar hebben en wellicht kan ik door middel van observeren een andere kijk krijgen op de klas. Misschien ontdek ik wel nieuwe dingen die we in de klas kunnen gebruiken.

dinsdag 6 september 2011

Bijeenkomst 2: De lerende hersenen



Wat was nieuw voor je?


Ik had nog nooit gehoord van de term ''hersenvriendelijke lessen''. Nu hebben we daar kennis mee gemaakt en hebben we een les aangepast en ''hersenvriendelijk'' gemaakt. De hersenen kunnen veel meer en zitten veel ingewikkelder in elkaar dan ik dacht.



Wat heb je daarvan geleerd?



Deze les was heel nuttig omdat we met veel nuttige tips hebben gewerkt. Het is bv. echt belangrijk om aan te haken aan de voorkennis van de kinderen. Doe je dit niet, dan is eigenlijk de stof die je uitlegt alweer voor de helft verloren gegaan, omdat de kinderen geen takje hebben waar ze de nieuwe informatie aan vast kunnen hangen. Voor de lessen kan je de verschillende theorieen gebruiken, bv. het vierhoekmodel van Fogarty of het ''Schema Leren'' van Sousa, de leerpiramide van Bales en de tips uit de klas. Ik heb ook geleerd dat het beter is om zelf de stof nog is aan een ander uit te leggen, door het zelf nog is uit te leggen beklijfd te stof bij jezelf veel beter. Je onthoudt het minst als je alleen maar luisterd.


Wat ben je van plan met deze nieuwe kennis/ inzichten te gaan doen?


Deze kennis wil ik gaan gebruiken in de lessen die ik ga geven in de stage. De bestaande (methode)lessen kan ik hiermee goed aanvullen en voor de kinderen meer ''hersenvriendelijk'' maken. Zeker in de aankomende periode waarin ik stage loop op een SBO, is het voor de kinderen alleen maar fijn dat lessen voor hen beter te behappen zijn en ze beter blijven hangen. De stof wil ik zo goed mogelijk eigen proberen te maken, zodat het voor mijzelf ook steeds makkelijker wordt om toe te passen.